Naujienos

2018 m. paskelbti Europos kultūros paveldo metais

2017 m. gruodžio 7 d. Milane buvo paskelbta, jog Europos Komisijos sprendimu 2018 m. skiriami Europos kultūros paveldo metais. Europos kultūros paveldo metais bus skiriamas dėmesys Europos kultūros paveldui ir jo turtingumui, tokiu būdu parodant koks yra svarbus kultūros vaidmuo skatinant bendros tapatybės jausmą ir kuriant Europos ateitį.

Šios iniciatyvos tikslas – didinti informuotumą apie teikiamą socialinę ir ekonominę kultūros paveldo svarbą. Tūkstančiai iniciatyvų ir renginių visoje Europoje suteiks galimybę į veiklas įtraukti įvairių socialinių grupių žmones. Taip pat pasiekti, kad kuo daugiau žmonių, o ypač vaikų ir jaunimo, vietinių bendruomenių ir tų žmonių, kurie neturi glaudaus ryšio su kultūra tarpe būtų pradėtas skatinti bendros nuosavybės jausmas.

Nuo archeologinių vietų prie šiuolaikinės architektūros, nuo viduramžių pilių iki folkloro tradicijų ir meno – Europos kultūros paveldas yra svarbus mūsų kolektyvinės atminties bei identiteto bruožas. Be to, kultūros paveldas sukuria naujas darbo vietas tiek miestuose, tiek regionuose ir yra labai svarbus siekiant Europos mainų su kitomis pasaulio šalimis. Net 7.8 mln. darbo vietų Europos Sąjungoje yra netiesiogiai susiję su paveldu (pvz., turizmo, apsaugos sričių ar aiškinamojo pobūdžio). Daugiau nei 300 000 žmonių yra įdarbinta Europos paveldo sektoriuje, o Europa, kaip regionas sudaro beveik pusę UNESCO pasaulio paveldo sąrašo objektų. Atlikta apklausa parodė, kad 8 iš 10 europiečių mano, jog kultūros paveldas yra ne tik svarbus kiekvienam asmeniškai, bet taip pat ir jų bendruomenėms, regionams, šalims ir Europos Sąjungai kartu.

Viena svarbiausių priežasčių 2018 m. paskelbti Europos kultūros paveldo metais yra kultūros paveldui iškilusi grėsmė, kada konflikto zonose esantys istoriškai vertingi objektai yra sąmoningai naikinami.

Europos kultūros forumas yra organizuojamas kas antrus metus Europos Komisijos iniciatyva. Forumas skatina šalių-narių tarpkultūrinį bendradarbiavimą, suburia dalyvius, inicijuoja diskusijas apie Europos Sąjungos kultūros politiką ir galimus veiksmus. Šiais metais forumas atspindi kultūros vaidmenį sprendžiant Europos ir pasaulio uždavinius, taip pat kultūros ir kūrybiškumo svarbą vietos ir regionų socialiniam ir ekonominiam vystymuisi.

Norėdami įsitraukti ar daugiau sužinoti apie Europos kultūros paveldo metus, skaitykite: