Naujienos

Naujiems metams – nauja, nestereotipinė Lietuva

2018 m. po savivaldybes keliaus nuotraukų paroda „Įvairovės vedai“, kurioje susipins įvairiausios skirtingų šalies gyventojų patirtys. Mėgėjų ir profesionalių fotografų užfiksuotos akimirkos kviečia atsimerkti ir išvysti Lietuvą tokią, kokia ji iš tiesų yra.

Nei apsilankę parodoje, nei atsivertę katalogą nieko naujo nepastebėsite, nes fotografijose žmonės, kurie gyvena kasdienius gyvenimus: vaikšto gatvėmis, šypsosi, mąsto, keliauja arba sėdi namuose. Tačiau tai anaiptol nereiškia, kad nieko neišmoksite. Nes tokios ir panašios ekspozicijos priverčia suklusti ir, tikėkimės, savęs paklausti: taip, regime, bet ar iš tiesų matome ir priimame nestereotipinę tikrovę?

Portretai – bene geriausias būdas „įvaizdinti“ ne kartą apkalbėtą statistiką apie pažeidžiamas, nutildomas, patogiai užmaskuojamas socialines grupes. Taip, Lietuva yra ir romai, ir žydai, ir sveiki ar sergantys senjorai, ir Krišnos ar Alacho garbintojai, ir LGBT* bendruomenė, ir…. Sąrašą galime tęsti be pabaigos.

Pradėkime metus atsimerkę ir atviri – keiskime neigiamas nuostatas bei įsitikinimus, išlįskime iš siauros bei nuobodžios komforto zonos, gyvenkime ne „TIK“, bet „IR“ Lietuvoje.

Lygių galimybių kontrolieriaus tarnybos sudaryta komisija atrinko dvi dešimtis fotografijų. Parodai taip pat atrinkti Rasitos Liulienės, Gintarės Zakarauskaitės, Gabrieliaus Mackevičiaus, Ievos Daukšienės, Alinos Ovčiarovienės darbai.

Publikuotalygybe.lt